Munkánk célja

2021.11.30
Karcag és a Nagykunság EGYIK legjellegzetesebb fönnmaradt hagyománya a kunhímzés. Egyik...mert a birkapörkölt főzés, a fazekasság, lovashagyományok, stb. is elég látványosak és ismertek.  Karcagon 2012-ben kezdtük el a kunhímzést, még élő hímző néniktől tanulva az első öltéseket. 3-4-en voltunk. Majd 2019-ben a Nagykunsági Népművészek Egyesülete és a Karcagi Déryné Kulturális és Sportközpont támogatásával meghirdettük hímzőcsoport bővítését. Ekkor 13-an lettünk. Budapesten még három tag csatlakozott a kunhímzőkhöz. 2021 novemberében egyesületet alapítottunk, 15 fővel, hogy még hatékonyabban tudjuk a kunhímzést népszerűsíteni, megőrizni, ápolni, továbbadni; velünk élővé tenni.


2019-óta az UNESCO világörökségek magyarországi jegyzékén szerepel, ,,A nagykunsági gyapjúhímzés élő hagyománya" néven. Így országosan is kiemelten mutathatjuk be a Nagykunságnak e különleges hagyományát, együttműködve a többi nagykunsági településsel, ahol gyakorolják, fönntartják a kunhímzés hagyományát.

Először minden fellelhető régi hímzést rekonstruálunk, újrahímezzük. Már eközben is  de további lépésként a feldolgozás, különböző felületekre tervezés történik...