Gyapjúműves - Kunímzés

Gyapjúműves...mert a gyapjú különféle megmunkálásával foglalkozunk. Gyapjúhímzés - a Nagykunság jellegzetes hímzése, a KUNHÍMZÉS, mely a Kárpát-medencében a legarchaikusabb formában maradt fenn. Szőrhímzésnek nevezték régen, mert a birka ,,szőréből" gyapjából fonták a hímzőfonalat. Máshol a gyapjút szőnyegszövésre használták/használják (pl. Erdélyben a csíki festékesek), a magyar Alföldön, a Nagykunságon lakástextíliák hímzett mintáihoz - a tiszta szobát díszítendő.

Több száz éves darabokat vettünk elő múzeumokból - Magyar Néprajzi Múzeum, Karcagi Györffy István Nagykun Múzeum és Tájház, Debreceni Déryné Múzeum). Újrahímezzük, hogy az eredeti motívumok megmaradjanak még több generációnak. Kiindulásnak készítjük, hogy legyen mit földolgozni, megújítani, az aktuális modern világba beilleszteni, használhatóvá tenni.

Több száz éve anyáról lányára öröklődött a hímzés hagyománya a Nagykunságon. Így a 20. és a 21 században is volt egy-egy asszony vagy egyének, akik továbbadták a tudást. A helyi hagyományokat éltető közösségek az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség közösségei. 2019-től a ,,Nagykunsági gyapjúhímzés hagyományának éltetése" is közéjük tartozik.