KUNHÍMZŐ SZOBA - GALÉRIA, BEMUTATÓ HELY - KARCAGON

2022-ben elkészült Karcagon a Kunhímző szoba! 

Házunk egy része, annak belső tere megmaradt eredeti állapotában. Ugyan mai elvárásoknak megfelelően leszigeteltük a falait és a tetőt tűzvédelmi szempontok miatt cserépre cseréltük, de belépve a szobába (mely régen gazdasági épületrész lehetett) egy különleges világba csöppenünk. Régi bútorok, búbos kemence, archaikus, eredeti mintákkal hímezett párnavégek - úgy, ahogy régen helyezték az ágyakra a tiszta szobákban... és egy-egy darabja ezeknek a mintáknak mai használati tárgyakon a polcokon megtalálható.. . A szekrények polcain, akasztóin a Nagykunsági Kunhímző Egyesület = Táncoló Tulipán Kunhímző csoport megvásárolható termékei érhetők el. 

Igény szerint kunhímzés bemutatót is tartunk .

Várjuk a kedves látogatókat! Akkor is, ha csak Karcagon jártukban vagy Berekfürdő, esetleg Hajdúszoboszló vagy esetleg Szolnok felé menet szeretnének valami szépet látni Karcagon.

Előzetes bejelentkezéssel bármikor látogatható. T: 0659/ 313-674; 0630/280-5373. Vagy a Táncoló Tulipán Kunhímző csoport Facebook Messengerén üzenetben. 

2019-óta az UNESCO világörökségek magyarországi jegyzékén szerepel, ,,A nagykunsági gyapjúhímzés élő hagyománya" néven. Így országosan is kiemelten mutathatjuk be a Nagykunságnak e különleges hagyományát, együttműködve a többi nagykunsági településsel, ahol gyakorolják, fönntartják a kunhímzés hagyományát.

Régóta szeretnénk Karcagon elindítani a kunhímzés oktatást, és a nagyközönség előtt bemutatni kész kunhímzéses termékeket. Október 1-től van lehetőség jelentkezni kunhmzés oktatásra. Részletekről érdeklődni, jelentkezni: 0659/313-674, és 0630/280-5373 számon, valamint gyapjumuves@gmail.com mail címen lehet.

2012 óta foglalkozunk Karcagon a Kunhímzéssel. Három-négyen kezdtük, majd 2019-ben egy hirdetés útján 12 főre bővült csoportunk. Az archaikus, 17-19. századból fennmaradt múzeumi darabokat rekonsrtuáljuk és dolgozzuk fel ma is használható formára.